Om Frankrike

Frankrike är ett av de största turistländerna i Europa både yta och befolkning. Landet besöks allt oftare, tack vare att miljön, maten, kulturen och historien har väckt turisternas intresse allt mer.
Det är ungefär 60 miljoner invånare i Frankrike och de var en av de staterna som grundade EU. De sju största städerna i Frankrike är Paris, Marseille, Lyon, Nice, Lille, Bordeaux, Strasbourg och Toulouse.

Du kommer att finna många typer av kultur och naturen i landet.
Frankrikes norra del liknar väldigt mycket den tyska och belgiska landsbygden, eftersom det är väldigt plant. Landskapets karaktär i söder byts ut till det Medelhavsliknande medan det centrala Frankrike är grönt.
Alperna i sydöst och Pyrenéerna som ligger vid den spanska gränsen i sydväst är de två bergskedjorna i Frankrike. Frankrike gränsar mot Spanien och Andorra i de södra delarna och i den nordöstra delen gränsar mot Tyskland, Luxemburg och Belgien.

76 miljoner människor har Franska som modersmålet och du kan även hitta många andra länder som Schweiz, Canada och Belgien som använder det franska språket väldigt mycket.
Det franska språket är officiellt i många internationella organisationer, t.ex. Röda korset och ONU. Givetvis så pratar många engelska också.

Frankrikes statsskick är republik, och landet är uppdelat i hundra län som är grupperade i 26 regioner. Landet har en folkvald president och en statschef. Frankrikes president/statschef - Nicolas Sarkozy.
Frankrike är världens sjunde största ekonomi och Europas andra marknad ”enligt BNP uträkning”. USA, Spanien och Storbritanniens export har varit en stor betydelse för det Franska landet. Teknologi på hög nivå och att ha en hög andel högutbildad personaler är en stor satsning inom Frankrike.

I landet finns olika religioner som romerska katoliker (51 procent) ateister (31 procent) muslimer (4 procent), protestanter (3 procent) och judar (1 procent).

”Aéroport Roissy-Charles-de -Gaulle”är den största internationella flygplatsen i landet, och den ligger utanför Paris. Frankrikes största flybolag heter Air France.
Tågtrafiken i Frankrike är väl utbyggd och konkurrerar med flyget på många sträckor. TGV är ett populärt snabbtåg som finns i Paris-Lyon. Man kan givetvis resa med tåget från Pars till London och Bryssel. Under de senaste åren har Frankrikes och Tysklands samarbete haft en central betydelse för den ekonomiska integrationen i Europa och Frankrike.

Några saker som kan vara till stor hjälp om du ska till Frankrike:
- Tidzonen mellan Frankrike och Sverige är samma.
- Du ska ha rätt till hälsovård på franska sjukhus och vårdcentraler om du är svensk eller har svenskt medborgarskap. Ibland kan du behöva visa upp ditt europeiska sjukvårdkort.
- Att dricka vatten ur kranvattnet går alldeles utmärkt överallt i Frankrike.
- Visum behövs inte i Frankrike.

Copyright © 2007 storstadssemester.se